z domova

Novinky, články, aktuálne témy a správy zo Slovenska.

veda a technika

Najnovšie objavy a nápady z oblati vedy a techniky.

príroda

Ohrozené zvieratá, posledná divočina, nepoznaná príroda.

svet

Aktuálne spravodajstvo, novinky a zaujímavé články.

zaujímavosti

Všetko čo Vás môže zaujať, od drobností až po veľké veci.

Home » Featured, svet

Lukratívny vývoz kakaa – S?o Tomé a Príncipe

Submitted by on March 11, 2012 – 8:54 pmNo Comment

Pred viac ako desiatimi rokmi, kakaoví výrobcovia v S?o Tomé a Príncipe (ostrov Svätého Tomáša a Princov ostrov) trpeli kvôli globálnemu znižovaniu cien kakaa. Mnohí z nich opustili svoje plantáže, vyrúbali stromy a vyčistili pôdú na sadenie kukurice alebo iných plodín. Farmári stratili vieru v kakao ako zdroj ich príjmov. Politici oznámili „koniec kakaového priemyslu v S?o Tomé a Príncipe“ aj keď ekonomika krajiny bola na ňom postavená a reprezentuje 95% celkového exportu krajiny.

Kakaové plantáže boli na tento malý ostrov ležiaci na rovníku západne od Konga prinesené Portugalcami v 19 storočí. Rovníkový štát pozostávajúci z dvoch ostrov s názvami S?o Tomé a Príncipe (dĺžka 50x30km a 30x6km) je súčasťou vyhasnutého sopečného pohoria. Krajina má 4 národné jazyky a 4 ročnú povinnú školskú dochádzku. Je tu malária a väčšina jedla musí byť importovaná. S ekonomikou založenou len na jednej plodine, S?o Tomé a Príncipe, bolo dlhú dobu citlivé na úskalia spojené s prílišným spoliehaním na jeden druh tovaru. Zníženie produkcie v 1998 spolu so znížením celosvetových cien kakaa zapríčinili silné oslabenie ekonomiky krajiny.

Na prelome tisícročia na základe žiadosti z Medzinárodného fondu pre poľnohospodársky rozvoj (IFAD) vykonala francúzska čokoládová spoločnosť Kaoka audit kakaového priemyslu krajiny. Audit ukázal, že „bohatý genetický pôvod kakaových odrôd môže vyprodukovať vynikajúce aromatické kakao, ktoré môže priniesť vyššie a stabilnejšie ceny“. Bolo tiež potrebné zmeniť tradičné poľnohospodárske metódy na organickú produkciu. Lokálne MVO (mimovládne organizácie) poskytli  technickú podporu, kvalitatívnu kontrolu a export, naučili ich používať solárne sušičky kakaa  a sklady. Skombinovaním certifikovanej organickej výroby a fair trade obchodu si farmári významne zvýšili príjem.

Následne sa krajina podujala na troj ročný projekt transformácie výroby kakaových bôbov strednej kvality na vysokú kvalitu. Povzbudená úspechom krajina naštartovala ďalšie projekty, ktoré viedli k exponenciálnemu rastu vývozu kakaa z ostrova. Za 6 rokov vzrástol export kakaa o 1000%. Kooperatívna produkcia kakaa dovolila farmárom znížiť náklady na produkciu, zatiaľ čo zavedenie fair trade znamenalo, že kakao môže byť predávané za výhodnú cenu. Farmári dostávali 2x takú odmenu akú predtým. Systém organickej produkcie a fair trade spojeného s komerčnými kupcami tejto komodity sa ukázal ako sebestačný.

V roku 2010, export kakaa predstavoval 94% celkového poľnohospodárskeho vývozu krajiny, čo prinieslo asi 5,2 mld. $ (4,2 mld. €) do štátneho rozpočtu. Napriek tomu, že krajina má zabezpečený príjem z vývozu kvalitného kakaa, stále je citlivá na problémy spojené s prílišným spoliehaním na jednu komoditu. Úbytok vhodnej pôdy pre plantáže spojený so stále väčším výskytom sucha kvôli klimatickým zmenám v posledných desaťročiach len zvyšujú tlak na úspech tejto plodiny.

Prezident Pinto da Costa prisľúbil ekonomickú diverzifikáciu krajiny. Keďže zmizli posledné nádeje na zbohatnutie z ropy, krajina sa začala zaoberať turizmom. Aj keď zatiaľ nemôžme odhadnúť úspechy týchto plánov, posun smerom k diverzifikácii než ďalšie investície do poľnohospodárskej komodity, môže znamenať úspech pre druhú najmenšiu krajinu Afriky.

Zdroj: Anna Rabin, ThinkAfricaPress.com, 9 feb. 2012

___


Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also Comments Feed via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Protected by WP Anti Spam